Το παιδί μου είναι ένας «μικρός Πινόκιο»!  
 

Τα παιδιά από την παιδική ηλικία και μετά, εμφανίζουν κάποιες αποκλίνουσες συμπεριφορές οι οποίες φτάνουν στο σημείο να ανησυχήσουν γονείς και πρόσωπα φροντίδας όταν αυτές εμποδίζουν την καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μια από αυτές τις συμπεριφορές είναι όταν το παιδί αρχίζει και λέει ψέματα. Δυστυχώς η λεπτή διαχωριστική γραμμή που ξεχωρίζει και διαφοροποιεί ένα «αθώο» από ένα «απαγορευμένο» ψέμα είναι πολλές φορές δυσδιάκριτη. Οι έννοιες της αλήθειας, της τιμιότητας, της υπευθυνότητας και της αποδοχής της ευθύνης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στο λεξιλόγιο και στην γκάμα συμπεριφορών και αντιδράσεων του παιδιού αλλά δύσκολο να αφομοιωθούν και να ενσωματωθούν χωρίς εμπόδια και «αντίθετες» καταστάσεις.

Γιατί όμως ένα παιδί καταφεύγει στο ψέμα; Πολλές και ποικίλες απαντήσεις, μερικές από τις οποίες είναι οι παρακάτω:
o Η ανάληψη ευθύνης και συνεπειών μετά από παραβατικές πράξεις είναι κάτι δύσκολο για τα παιδιά. Στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν αυτές τις ευθύνες καταφεύγουν σε ψέματα ώστε να αποτρέψουν αισθήματα θυμού, αποδοκιμασίας και να προστατέψουν την εικόνα τους και τις ενδεχομένως ατέλειές τους.
o Ένα ψέμα ίσως είναι ο τρόπος που έχει ένα παιδί να αμυνθεί απέναντι σε πολύ απαιτητικούς γονείς. Είναι ένας τρόπος διαφυγής και προστασίας σε αυτούς που περιμένουν πολλά από εκείνο. Είναι η ασφάλεια στην ενδεχομένως απογοήτευση και ταπείνωση που μπορεί να νιώσει ή να προκαλέσει.
o Ένα ψέμα είναι το τέλεια καμουφλάζ σε μια νοσηρή ή δύσκολη πραγματικότητα. Όταν αυτό που βιώνεται από το παιδί δεν είναι για αυτό το ιδανικό ή δεν είναι αυτό που θα το κάνει να υπερτερεί έναντι συμμαθητών και φίλων το ψέμα έρχεται να ανακουφίσει όλο αυτό το «αίσθημα κατωτερότητας» .
o Μια άλλη εκδοχή του παιδικού ψέματος είναι η συγκάλυψη φίλου και αγαπημένου προσώπου. Το να μπορεί να μην «καρφώσει» ή προδώσει το φίλο του ένα παιδί είναι δείγμα εχεμύθειας και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.

Πότε όμως ένα ψέμα είναι εκδήλωση παθολογικής συμπεριφοράς;

Όταν το παιδί μας, έχοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, δεν είναι σε θέση μετά από το πέρας μιας μεγάλης χρονικής περιόδου, να μη μπορεί να διαφοροποιήσει το φανταστικό από την πραγματικότητα τότε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα από τα πιο ακλόνητα κριτήρια ότι το παιδί μας χρειάζεται μια πιο θεραπευτική βοήθεια από ειδικό.