«Μαμά με φωνάζουν συνέχεια χοντρό!!!»...  
 

Ο ύπνος, η διατροφή, το παιχνίδι, είναι από τις βασικούς άξονες τις ψυχικής και σωματικής ισορροπίας και εξέλιξης ενός παιδιού. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπόδιο και δυσκολία σε κάποιους από αυτούς τους τομείς, οι συνέπειες είναι επιβαρυντικές.

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα από τα προβλήματα διατροφής που καθορίζεται από υπερβολική λήψη τροφής, δυσανάλογη της ηλικίας, του ύψους και του φύλου του παιδιού.

Τα αίτια μπορούν να συνοψιστούν στα εξής παρακάτω:

• Από τα πιο βασικά αίτια της παχυσαρκίας είναι η πολύ συχνή λήψη μεγάλης ποσότητας φαγητού, η λεγόμενη πολυφαγία.
• Οι γενετικοί παράγοντες : έρευνες υπογραμμίζουν πως το ποσοστό παχυσαρκίας του παιδιού ολοένα και αυξάνεται από το ποσοστό παχυσαρκίας του ενός ή και των δύο γονέων αντίστοιχα.
• Οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας και το είδος και η ποιότητας τροφών στις οποίες το παιδί μπορεί να έχει πρόσβαση . Όλα τα παιδιά λαχταρούν σοκολάτες, παγωτά και γλυκάκια. Η συχνότητα όμως με την οποία τα καταναλώνουν είναι σε άμεση συνάρτηση με την ευαισθησία και την προνοητικότητα των γονέων, οι οποίοι και τα αγοράζουν στα παιδιά.
• Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης.

Οι συνέπειες αγγίζουν και επηρεάζουν το παιδί τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο:
• Τα παχύσαρκα παιδιά είναι αυτά που τις περισσότερες φορές μένουν απομονωμένα από τις αθλητικές δραστηριότητες και το παιχνίδι λόγω του ότι τους είναι δύσκολο να τρέξουν, να είναι γρήγορα, να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους γρήγορους ρυθμούς.
• Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και τα αισθήματα κατωτερότητας και ντροπής είναι αυτά που φαίνεται να κατακλύζουν την ψυχή ενός παχύσαρκου παιδιού.
• Τα κακεντρεχή σχόλια από το περιβάλλον τους δημιουργούν μια ακόμα πιο άσχημη εικόνα που έχουν τα ίδια για το σώμα τους και γενικότερα για την εικόνα τους. Η αυτοεκτίμησή τους «συρρικνώνεται», με αποτέλεσμα να γίνονται όλο και πιο εσωστρεφή.
• Το άγχος της αποδοχής είναι όλο και πιο έντονο και παρών.
• Τέλος χρήσιμο είναι να αναφερθεί πως πολλές φορές πίσω από την εκδήλωση της παχυσαρκίας ενδεχομένως να κρύβεται ένα γενικευμένο αίσθημα άγχους, που βρίσκει διέξοδο και ανακούφιση στη λήψη τροφής.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παχύσαρκο παιδί:
Η πρώτη επαφή που πρέπει να γίνει είναι με παθολόγο, ο οποίος θα εκτιμήσει με βάση εξετάσεων την οργανική κατάσταση του παιδιού και στη συνέχεια ο ειδικός διατροφολόγος.

Το παιδί χρειάζεται την ενθάρρυνση και την υποστήριξη όλου του οικογενειακού περιβάλλοντος στην προσπάθεια απώλειας βάρους, με σεβασμό στις νέες ενδεχομένως διατροφικές συνήθειες που πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και με διακριτικότητα.

Σε περίπτωση μακροχρόνιας προσπάθειας χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπου το παιδί αρχίζει να κατακλύζεται από αβεβαιότητα και κούραση καλό θα ήταν και η συμβολή ενός ψυχολόγου . Ίσως μέσα από την αλλαγή της διατροφής του να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και να έρθει σε επαφή και με άλλες στρεσσογόνες καταστάσεις για το ίδιο. Εκεί χρειάζεται σύμμαχο, φροντίδα και επιβράβευση. Ας μην του τη στερήσουμε!.