Παιδική σεξουαλικότητα  
 

Η παιδική σεξουαλικότητα είναι ένας όρος που οι γονείς συχνά αρνούνται να επικαλεστούν ή να διαπραγματευθούν, είτε από δική τους αμηχανία και συστολή, είτε από το φόβο και την πεποίθηση ότι στην παιδική και νηπιακή ηλικία δεν υπάρχει σεξουαλική δραστηριότητα και συμπεριφορά.

Τα παιδιά από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής τους απολαμβάνουν να δείχνουν το σώμα τους, να παρατηρούν και να εξετάζουν τα σώματα των άλλων και κυρίων των γονιών τους. Είναι ένας τρόπος όπου διερευνούν και επεξεργάζονται τη φύση τους, ανακαλύπτουν και ικανοποιούν την περιέργειά τους γύρω από ερωτήματα και γεγονότα που σχετίζονται με τη γενετήσια λειτουργία, την ερωτική πράξη, την επιθυμία. Η στάση των γονέων απέναντι σε αυτά τα ερωτήματα και τις εκδηλώσεις της σεξουαλικής αφύπνισης θα καθορίσουν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη και τη νοοτροπία του παιδιού γύρω από αυτή.

Ο παιδικός αυνανισμός είναι μια από τις πρώτες και βασικές μορφές της παιδικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Από τον πρώτο κιόλας χρόνο τα παιδιά με γνώμονα το ενδιαφέρον τους να γνωρίσουν το σώμα τους, αρχίζουν και στρέφονται προς τον εαυτό τους. Αναπόφευκτα ανακαλύπτουν και τα γεννητικά τους όργανα και αρχίζουν και «απασχολούνται» με αυτά,ακόμα και ως μορφή παιχνιδιού. Επιπλέον η ενασχόληση αυτή όσο περνάει ο καιρός γίνεται πηγή απόλαυσης και ευχαρίστησης, καταλήγοντας ακόμα και να είναι ένας τρόπος να ηρεμήσουν.

Τέλος ο παιδικός αυνανισμός, την ώρα του ύπνου, βοηθά το παιδί να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, να καταλαγιάσει την ένταση της ημέρας, να απομονωθεί και σιγά σιγά να πάψει να είναι σε επαφή με τον έξω κόσμο.

Ποια πρέπει να είναι η στάση των γονιών απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά;

Πολλές φορές θέματα που αφορούν το κομμάτι του ερωτισμού, της γνωριμίας με το σώμα μας και της σεξουαλικής επαφής δημιουργούν άγχος, αμηχανία ή θεωρούνται ταμπού στο να συζητηθούν ανάμεσα σε γονείς και παιδιά.

Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να δημιουργείται μια γέφυρα επικοινωνίας όπου το παιδί θα νιώσει ασφάλεια, άνεση,εμπιστοσύνη και χωρίς ντροπή, να ρωτήσει, να μοιραστεί, να ανακοινώσει τις πρώτες του «εμπειρίες και ανακαλύψεις» όσον αφορά το σώμα του και το σώμα των άλλων ( άλλου φύλου, άλλης ηλικίας).

Γενικότερα αυτό που είναι καλό να τονιστεί είναι ότι η στάση των γονέων απέναντι σε αυτές τις εκδηλώσεις της σεξουαλικότητας των παιδιών θα τις μετατρέψει σε «πρόβλημα» επιφορτισμένο με τύψεις, ντροπή και αγωνία ή σε κάτι απόλυτα ενταγμένο στη ζωή τους.

Ας φροντίσουμε να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, σε όλες τους τις αλλαγές, σωματικές ή ψυχικές. Να τις καλωσορίζουμε,να τις κατανοούμε και να τις αφουγκραζόμαστε με ειλικρίνεια, σεβασμό και αγάπη!